ביט בינוראלי:
טון הנוצר במוח בעקבות סינכרון המיספרות
ביטים בינוראלים הינם תגובות אודיטוריות של גזע המוח (אשר מקורן ב-superior olivary nucleus) [2]. כתוצאה מכך שמשמיעים גירוי שמיעתי בתדירות שונה לכל אוזן, המוח מייצר טון בינוראלי ייחודי אשר זהה להפרש בין התדרים של הצלילים השונים.
באופן פשוט, כאשר משמיעים לאוזן שמאל צליל בתדירות מסוימת, ולאוזן ימין משמיעים צליל בתדירות מעט שונה, מוחו של המאזין מייצר צליל אחד בודד אשר שווה להפרש התדירות בין שני הצלילים.
צליל זה, המכונה "צליל / ביט / טון בינוראלי", הוא תופעה תפישתית, שכן הוא איננו קיים מחוץ למוחו של המאזין.
איך זה מתרחש?
לדוגמה, כאשר משמיעים לאוזן שמאל של המאזין צליל ברור של 400 הרץ, וצליל ברור נוסף של 410 הרץ, לאוזן ימין, התדר שייתפש במוח המאזין יהיה 405 הרץ, שהוא הממוצע בין הצלילים, אשר מבצע מודולציה של האמפליטודה (המופע) עם תדר של 10 הרץ – שהוא ההפרש בין שני הצלילים. במקרה זה, מוח המאזין תופש את התדירות 405 הרץ, וגם את התדירות 10 הרץ. המודולציה בין שתי התדירויות הללו נתפשת כצליל אחד מתנודד, אשר נקרא "טון בינוראלי". כיוון שהטון הבינוראלי שנוצר במוח המאזין הוא בעל תנודתיות (בדומה לויברטו), יש המדמים אותו לפעימה שמיעתית.
טון בינוראלי נוצר כאשר הפרש התדירות בין שני הצלילים נע בין 2 ל-30 הרץ.
מחקרים
ביטים בינוראלים בטווח תדרים מסוים עלולים לגרום לשינויים במצבים התודעתיים של האדם – החל מהגברת היצירתיות והמעוף, שיפור הזיכרון (נבחן בהקשר ל-ADHD), הפחתת מתחים וחרדה, הפחתת דיכאון, שיכוך כאבים ואף איזון לחץ דם גבוה. קראו מחקרים פורצי דרך בנושא >
קוהרנטיות
ביטים בינוראלים נוצרים כתוצאה מהיווצרותה של קוהרנטיות [1] של גלי המוח. ההמיספרות עובדות בתיאום מדויק, במצב של קוהרנטיות. מצב תודעתי זה נקרא גם מצב של סינכרון המיספרות, או: "המוח השלם", כיוון שבמצב זה שתי ההמיספרות פועלות יחד בו זמנית, בסינכרון מופלא, והמוח כולו "נדלק".
הערות
[1] קוהרנטיות הינה מצב שבו תנודות הגלים מסונכרנות, והפרשי המופע של הגל נותרים קבועים לאורך זמן. דוגמה טובה לקוהרנטיות היא ההבדל בין גלי האור שמפיצה מנורה רגילה, לבין הגלים שמפיצה קרן לייזר. המנורה מפיצה גלי אור שמתגשמים לכדי פוטונים – חלקיקי אור קטנים, אשר לכל אחד מהם זווית וכיוון משלו – זהו לא אור קוהרנטי. אך כך אור המנורה מגיע לכל מקום בחדר. אור הלייזר, לעומת זאת, הוא קוהרנטי – לכל הפוטונים יש את אותה הזווית, וכולם "משייטים" בחלל לאותו הכיוון, כמו חיילים.
[2] מקור ההגדרה: Helané Wahbeh , Carlo Calabrese , and Heather Zwickey: Binaural Beat Technology in Humans: A Pilot Study To Assess Psychologic and Physiologic Effects >